Algemeen

Alles wat je moet weten over de reachtruck

De reachtruck is een voertuig bedacht voor het verplaatsen van zware voorwerpen. Een heel handig hulpmiddel dus om te gebruiken binnen het magazijn van je bedrijf. Het kan makkelijk aangezien worden voor de heftruck die we allemaal wel kennen, maar toch gaat het hier om twee verschillende voertuigen. In deze tekst zal duidelijk worden wat de verschillen nu precies zijn en hoe het kan dat hier verwarring over bestaat. Om je hier goed over te informeren zullen we op dit artikel hier kort bij stilstaan.

Overeenkomsten

Voor het besturen van de reachtruck is een ander certificaat nodig dan wanneer je wil rijden met een heftruck. Dat het dan dus verschillende voertuigen zijn, valt hieruit wel op te maken. Allereerst de overeenkomsten. Waarom bestaat er überhaupt de kans op verwarring? Beide voertuigen lijken op het eerste gezicht op elkaar en alle twee hebben de karretjes een mechanisme aan de voorkant om zware producten mee te kunnen verplaatsen. Ze lijken dus gewoon best wel veel op elkaar en een leek zou denken dat het om hetzelfde voertuig gaat. Toch zijn er belangrijke verschillen op te merken.

Onderlinge verschillen

Als er een ander rijbewijs vereist is, zal er waarschijnlijk wel een verschil zijn bij het besturen ervan. Dat is zeer zeker het geval. Het begint al bij de positie van besturen. Je zit recht achter de vork indien je in een heftruck rijdt. In de reachtruck zit je juist een kwartslag gedraaid waardoor je een heel ander zicht hebt. Daarnaast heeft de reachtruck een wiel in het midden van de achteras. Dit resulteert in een kleine draaicirkel. Zeer handig natuurlijk! De heftruck daarentegen heeft 2 wielen op de achteras. Dit zorgt voor een betere stabiliteit, maar het voordeel van de kleine draaicirkel is hiermee verdwenen. Een contragewicht aan de achterzijde van de heftruck zorgt daarnaast ook voor extra stabiliteit. Dit heeft de reachtruck dan weer niet. Het voertuig zelf dient hier als tegengewicht door de manier van ontwerpen. Verder is het belangrijk om te weten dat een reachtruck alleen binnen gebruikt mag worden, terwijl je met een heftruck de openbare weg op mag. Qua uiterlijk is nog te zien dat de reachtruck iets smaller is.

Er zijn dus behoorlijk wat verschillen te ontdekken tussen beide karretjes. De verwarring valt te verklaren door het feit dat ze er in een eerste oogopslag hetzelfde uit zullen zien voor een leek. Toch valt het verschil te zien (vooral door de hoeveelheid wielen aan de achterkant) en zijn er duidelijke verschillen te ontdekken.  

Laat een antwoord achter