Wonen

Zit deze zomer heerlijk in je eigen tuinhuis!

Ben jij iemand die graag lekker zelf bezig is? Wil jij je tuin een transformatie geven? Wil je kosten besparend zijn? Maak dan zelf je eigen tuinhuis! Met dit artikel geven we je een aantal tips hoe je het beste te werk kunt gaan en welke factoren je zeker niet moet missen bij het maken van een tuinhuis.

Fundering en frame

Wanneer je een tuinhuis wilt gaan maken wil je er natuurlijk voor zorgen dat je een goede fundering aanlegt. Je wilt namelijk niet dat je na al je harde werk je tuinhuis schuin weg ziet zakken! Het is dus een goed idee om in je tuin een flink gat te graven van ongeveer 30 centimeter diep en die vervolgens te vullen met zand. Zorg er wel voor dat je een paaltje in de grond steekt en deze boven de grond laat uitsteken, want hier timmer je straks de bekisting tegenaan. Ga zorgvuldig te werk en zorg ervoor dat de grond waterpas wordt. Vervolgens kun je beginnen met het storten van het beton. Wees een beetje geduldig, want het kan een paar dagen duren voordat het beton hard is! Wanneer het beton helemaal hard geworden is, kun je beginnen met het maken van een frame. Hiervoor is het handig om te zorgen voor genoeg hout. Vaak wordt er voor tuinhuizen vurenhout gebruikt. Wil je een extra overkapping maken voor je tuinhuis? Dan raden wij aan om eens te zoeken naar een douglas paal. Deze palen worden namelijk vaak gebruikt voor veranda’s en overkappingen. Bedenk van tevoren een goed plan voordat je aan deze stap begint en denk ook meteen na over waar je straks de ramen en deuren wilt hebben.

Buitenkant

Wanneer het frame staat, moet je gaan nadenken over het dak wat je op je tuinhuisje wilt hebben. Het makkelijkste dak om zelf op te bouwen is een zadeldak, dus daar kun je het beste naar gaan zoeken! Vergeet ook niet om dakbedekking te plaatsen zoals golfplaten of traditionele dakpannen. We raden aan om ook alvast op zoek te gaan naar ramen en een deur. Een handige tip is om hiervoor even op YouTube te kijken, daar staat het namelijk helemaal vol met tutorials over hoe jij het gemakkelijkste zelf een raam kunt plaatsen.

Decoratie

De laatste stap en eigenlijk meteen ook de leukste stap is natuurlijk de inrichting van het huisje! Denk na over de meubels die je in je tuinhuis wil neerzetten en maak er een gezellige boel van. We wensen je veel plezier met jouw nieuwe tuinhuis!

Laat een antwoord achter