Wonen

Hypotheekrente 20 jaar vast, een slimme keuze?

Als je eenmaal besluit om een hypotheek af te sluiten komt er veel op je af. Onder andere kom je met je hypotheekverstrekker een vast rentetarief overeen over een bepaalde periode. Wat houdt dat precies in? Als je een rente vastlegt voor een bepaalde periode, zeg 20 jaar, dan betaal je 20 jaar lang een onveranderd rentepercentage. Let hierbij wel op hoe langer de looptijd, hoe hoger het rentetarief is. Want een rentevaste periode van 20 jaar is meestal korter dan de looptijd van een hypotheek, die meestal 30 jaar is. Wellicht kan de keuze voor hypotheekrente van 20 jaar geschikt voor jou zijn. Je leest in dit artikel er meer over.

Hoe bepaal je of 20 jaar vaste hypotheekrente voor jou is?

Past een hypotheekrente 20 jaar vast bij jou of moet je toch voor 30 jaar gaan? Of ga je juist voor een kortere variant van 5 of 10 jaar? Er zijn een aantal factoren waarbij je rekening moet houden. Onder andere het hypotheekbedrag is van belang. Maak je het besluit om maximaal te lenen, dus een hoge hypotheek afsluit, dan is het verstandig om een lange rentevaste periode te kiezen. De hypotheekrente is op dit moment heel laag. Dan zou een hypotheekrente 20 jaar vast een uitstekende keuze zijn. Als de rente ineens gaat stijgen heb je daar helemaal geen last van.

Hoelang is de verwachting dat je in het huis gaat wonen?

Andere factor die meespeelt, is de verwachting hoelang je in je nieuwe huis gaat wonen. Met een verwachting van twee decennia is het natuurlijk slim om een hypotheekrente 20 jaar vast te kiezen. Of het is verstandig om een maximale rentevaste periode aan te gaan en die mee te nemen naar een volgende nieuwe woning. Overigens blijkt dat niet altijd het meest voordeligst te zijn.

Het verschil tussen verschillende rentevaste periodes

Belangrijk om te onderzoeken is hoe het zit met de rentestructuur. Een hele belangrijk factor die meespeelt in het bepalen van je vaste hypotheekrente. Normaal gesproken wordt de rente hoger met het toenemen van de rentevaste periode. Maar af en toe zit er juist weinig verschil in en is het percentage tussen korte en lange renteperiode klein. Dan is het uiteraard een stuk voordeliger om een lange hypotheekrente 20 jaar vast af te sluiten.

Wat houdt een rentemix in?

Hypotheekverstrekkers bieden ook vaak rentemixen aan. Wat houdt dat precies in? Een rentemix is dat je niet per se voor één rentevaste periode hoeft te kiezen. Je combineert dan verschillende renteperiodes met elkaar om zodoende het renterisico te verspreiden. Zo krijg je de mogelijkheid om een deel van het hypotheekbedrag vast te laten zetten op twintig jaar en een ander deel juist korter. Laat je hierbij dan ook goed informeren door hypotheekadviseurs, want zij goed bepalen wat op dat moment het beste is om te doen. Tot slot is het altijd handig om ook het internet raad te plegen, zo kun je al snel bijvoorbeeld een maximale hypotheek berekenen.

Laat een antwoord achter