Wonen

Op welke plek in de tuin zet ik mijn parasol? 

Ga jij een parasol aanschaffen voor in je tuin, of heb je er net eentje gekocht? Dan loop je tegen een belangrijk dilemma aan, want waar zet je de parasol neer? Hierbij zijn er een aantal praktische zaken waar je op moet letten. In dit blog lees je welke zaken dit zijn en vind je de beste tips bij het maken van dit besluit. 

 

De zoninval 

Het belangrijkste aandachtspunt bij het plaatsen van parasols in de tuin, is de zoninval. Heb je gedurende de dag veel zon of misschien wel helemaal geen zon in bepaalde onderdelen in je tuin? In een tuin op het zuiden heb je de gehele dag zon en is het handig dat je jouw parasol kunt verplaatsen, zeker als je op meerdere plekken in de tuin in de schaduw wilt kunnen zitten. In een tuin op het zuiden kan een zweefparasol ook een goede keuze zijn, omdat je de mast op zo’n manier kunt bewegen dat je je hele terras in de schaduw kunt zetten wanneer je dat wil. 

 

Ligt jouw tuin op het oosten of westen? Dan zul je veelal ‘s ochtends of ‘s middags de zon in je tuin hebben. In deze tuin heb je genoeg aan een parasol die vaststaat op één plek: de plek waar je het grootste gedeelte van de dag zoninval hebt. Je hebt namelijk in de rest van de tuin genoeg plek om in de schaduw te zitten. 

 

Heb je een tuin op het noorden? Dan heb je dichter bij je huis nog wat schaduw en heb je – bij een laag huis – vaak achter- of midden in de tuin wat zon. Je zult waarschijnlijk meestal achterin de tuin gebruik willen maken van de parasol, wanneer je ‘s middags even wat verkoeling wil na het lekker in de zon zitten. 

De voet van de parasol

Een parasolvoet uitkiezen is een belangrijk aspect bij het plaatsen van de parasol. De voet zorgt ervoor dat je parasol stevig blijft staan en dat hij niet zomaar omwaait. Als je besloten hebt waar je de parasol gaat plaatsen, kun je gaan kiezen voor een specifieke soort parasolvoet. Wil je de parasol kunnen verplaatsen? Dan kies je voor een parasolvoet die niet te zwaar is, of een parasolvoet op wieltjes welke je gemakkelijk door de tuin heen kunt rollen of rijden. Heb je een kantelbare parasol? Let dan op dat je een goede verankering bij de parasol hebt, dan kan de wind niet onder de parasol komen. Dit doe je bijvoorbeeld door een grondvoet toe te voegen.

Laat een antwoord achter